SKANDAL BMF VS 1MDB

FB_IMG_1496808986515

BMF

  1. Bermula pada tahun 1979-1983
  2. Sebanyak RM 2.3 billion telah diseleweng
  3. Timbalan ketua Jabatan Audit Bank Bumiputera,Jalil Ibrahim yang dihantar ke Hong Kong bagi membuat siasatan telah mati dibunuh di Kampung Taipo Kau,Hong Kong
  4. Menteri Kewangan ketika itu (1976-1984) adalah Tengku Razeligh Hamzah.Menteri Kewangan (1984-1991) Tun Daim Zainuddin
  5. Perdana Menteri (1981-2003) tun Dr. Mahathir Mohammad
  6. Pengerusi BMF Lorraine Esme Osman ditangkap di London pada tahun 1985 dan didakwa dengan 39 pertuduhan serta didapati bersalah dan dijatuhkan hukuman 7 tahun penjara.Beliau dibebaskan daripada Penjara Stanley,Hong Kong pada 16 Ogos 1993.
  7. Pengarah Eksekutif BMF,Datuk Hisham Shamsuddin dijatuhkan hukuman penjara 10 tahun.
  8. Pengarah BMF,Dr. Rais Saniman dijatuhkan hukuman 5 tahun penjara.
  9. Pengerusi Syarikat Carrian yang membuat pinjaman wang dari BMF,George Tan dijatuhkan hukuman penjara 5 tahun.

1MDB

  1. Berlaku dari tahun 2009-2016
  2. Lebih daripada RM 42 billion telah lesap.
  3. Perdana Menteri ketika itu Najib Tun razak
  4. Menteri Kewangan ketika itu Najib Tun Razak
  5. Pengerusi Lembaga Penasihat 1MDB najib Tun Razak
  6. Tiada sebarang pendakwaan terhadap semua yang terlibat samada dari pihak pengurusan,Lembaga Pengarah dan Pengerusi Lembaga Penasihat.
  7. Peguam Negara Malaysia mengumumkan kes tersebut ditutup.
  8. Peguam Negara Amerika mengatakan telah berlakunya skandal penggubahan wang haram terbesar di Amerika yang melibatkan nilai USD 3.5 billion.Wang rakyat Malaysia yang dimiliki oleh 1MDB telah dicuri dan dicuci melalui pembelian aset di Malaysia.Kes telah dibawa ke mahkamah Amerika dan dibicarakan pada bulan September 2016 dan kes masih berjalan sehingga kini.
  9. Siasatan kes tersebut telah dihentikan dalam negara.
  10. Dua orang warga Malaysia iaitu Mathias Chang dan Husam Musa telah menyaman individu berkaitan di mahkamah Amerika.

RUMUSAN

Tindakan yang diambil ketika zaman pemerintahan Tun Dr. Mahathir adalah berpandukan kepada amalan urus tadbir yang betul dan berintegriti iaitu mendakwa semua pegawai yang terlibat dan tidak mengganggu hakim yang menjalankan tugas mereka..

Zaman pemerintahan Najib semua siasatan diganggu,dihalang dan dihentikan.Peguam Negara diberhentikan,Pegawai SPRM ditahan dan ditukar,pegawai di Jabatan Peguam Negara direman,Pegawai Polis Cawangan Khas ditukar dan ahli Jawatankuasa PAC dinaikkan pangkat dan ditukar.Maka dengan ini tiada sebarang pendakwaan dapat dilakukan.

Persoalannya,siapa yang menjalankan tugas dengan Bersih,Cekap dan Amanah?najib atau Tun Dr Mahathir?.

Kredit: Ratu Naga

 

 

BUKAN SEKALI TAPI DAH BANYAK KALI AKHBAR THE STAR MENYENTUH SENSITIVITI MASYARAKAT ISLAM!

Jika hendak dikatakan,The Starlah antara salah satu akhbar di Malaysia yang kerap menyentuh sensitiviti masyarakat Islam di Malaysia dan tidak diambil tindakan.Cukup sekadar memohon maaf dan perkara yang sama juga turut berulang kembali.Ia bermula pada 10/8/2011 iaitu ketika dalam bulan Ramadhan, di mana The Star telah mengeluarkan artikel berkaitan hidangan babi dengan menyiarkan iklan mengenai “best rib in town” di mukasurat 2 dan dua artikel, “Whipping up an appetite, Mongolian pork ribs” di mukasurat 4 and “Authentic prime pork ribs” di mukasurat 7 di ruangan “Ramadan Delights Supplement”.Setelah isu tersebut viral dan The Star dihentam teruk oleh masyarakat Islam mereka meminta maaf atas isu tersebut.Begitu juga dengan isu lain iaitu promosi  konsert artis dari barat iaitu Erykah Badu di  akhbar The Star bertarikh 27 Febuari 2012 dengan memaparkan gambar penyanyi tersebut dengan bertatukan kalimah Allah di bahagian atas  dadanya.Kedua-dua kesalahan yang dilakukan oleh The Star tersebut,tiada tindakan yang diambil oleh kerajaan.

 

Sekali lagi The Star mengulangi kesalahan yang sama apabila mengeluarkan berita mengenai pengganas dalam muka hadapan akhbar bertajuk “Malaysian Terrorist Leader” bertarikh 27 Mei 2017 bersama gambar umat Islam yang sedang bersolat Tarawih pada 1 Ramadhan lepas mencetuskan lagi kemarahan umat Islam di Malaysia.Penerbitan artikel di muka hadapan tersebut seolah-olah mengaitkan masyarakat Islam dengan pengganas.Jalan penyelesaian yang mereka lakukan juga tetap sama…dengan meminta maaf.SB nak tahu juga kenapa seolah-olah akhbar The Star ini seolah-olah tidak pernah belajar dari kesilapan atau dengan kata lainnya serik?.Sepatutnya The Star tidak terlepas daripada dikenakan tindakan di bawah akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984.Adakah segala tindak tanduk The Star selama ini dilindungi oleh tangan-tangan ghaib?.Ataupun adakah kerana The Star ini milik salah satu parti komponen dalam BN menyebabkan tindakan tidak boleh diambil?.

FB_IMG_1496456680364
Dah kantoi,minta maaf…simple

Apakah KDN hanya berfungsi untuk memberi amaran sahaja seperti menterinya yang terdahulu?

 

 

SELEPAS A9,GENG K9 BERBALAH PASAL CABUTAN BERTUAH PULAK!!!

 

Inilah antara rupa-rupa pejuang dedak UMNO sekarang.Beginilah jadinya jika wang atau habuan menjadi sandaran selari dengan motto Cash Is King yang dibawa oleh Jibby.Sebelum ni bertekak di laman siber kerana berebutkan handphone Samsung A9 ,la ni mereka berbalah pasal cabutan bertuah plak dah.Nasib kaulah labu oii,sepanjang masa kena tipu.Ini adalah antara screenshot yang SB berjaya dapatkan dari facebook.Tak pasal-pasal je modal cabutan bertuah yang Rauf plan jadi modal maki macai-macai 6.6%.Jantan dan betina K9 ni punya bahasa makk aii.Harapkan bertudung mulut macam sun***.Apa komen Rauf and his gang?

BENARKAH PORNOGRAFI POPULAR DI PANTAI TIMUR?

81494407264_freesize
Kata kunci “Maria Ozawa” mencatat rating tertinggi di Google

Beberapa hari lepas berita kehadiran selebriti filem dewasa,Maria Ozawa ke Kuala Lumpur bersama teman lelakinya menjadi tular di media-media sosial setelah beliau berkongsi gambar melalui Instagramnya.Selain itu hasil carian menggunakan enjin carian google dengan kata kunci “Maria Ozawa”mencatatkan bacaan tertinggi daripada lokasi di Kota Bharu,Kelantan.Ini menunjukkan ramai orang Kelantan dan Terengganu yang begitu teruja dengan kehadiran maria Ozawa ke Malaysia berbanding pengguna internet di negeri yang lain.Selain itu terdapat beberapa gambar di Instagram Maria Ozawa memaparkan beliau bergambar dengan beberapa orang lelaki (mungkin peminat agaknya tu kot). Maria Ozawa, 31, merupakan bekas pelakon filem lucah dari Jepun yang bermula kariernya sejak 2005. Bagaimanapun, kunjungan Maria di Malaysia setakat ini tidak menunjukkan tentangan keras NGO dan parti Islam secara terbuka seperti nasib dialami artis-artis barat sebelum ini.

Sebelum ini Akhbar The Star melaporkan dengan memetik sumber daripada syarikat laman web video dewasa PornHub akses ke atas laman web berkenaan amat popular di sekitar negeri-negeri pantai timur seperti Kelantan dan Terengganu.Pengguna di Kuala Terengganu menghabiskan melayari laman web itu,mencatatkan jumlah klik paling tinggi setiap minit.Melalui statistik yang dikeluarkan oleh syarikat tersebut pengguna meluangkan masa purata 12 minit 58 saat menonton dan mencari bahan pornografi.Pengguna di Kuala Lumpur merupakan pengguna kedua tertinggi iaitu 12 minit 29 saat diikuti Kota Bharu dan Miri masing-masing 12 minit 27 saat. Negara paling lama menonton Pornhub adalah Filipina (14:22 minit) dan diikuti oleh Malaysia. Negara lain yang turut tersenarai ialah Myanmar (10:54minit), Indonesia (10:11minit), Singapura (9:50minit), Brunei (9:45minit), Laos (8:28minit), Vietnam (8:24minit), Thailand (8:15minit) dan Kemboja (8:07minit).Bercakap kepada The Star, Naib Presiden Pornhub Corey Price berkata sesetengah negara mungkin telah mencatatkan tempoh masa yang lebih lama untuk setiap lawatan kerana mereka telah mencari video yang betul.

“Kadang-kadang, proses pemilihan boleh memakan masa, justeru ia tidak menghairankan apabila jumlah pelbagai diperolehi di laman web kami,” katanya.

graph2

Juga dilaporkan di dalam akhbar The Star sebelum ini yang juga memetik sumber dari PornHub,wanita Malaysia berada pada tangga ke 7 dunia paling ramai melayari laman web pornografi menggunakan telefon pintar. Kira-kira 84% wanita Malaysia melayari laman tersebut melalui telefon bimbit berbanding hanya 66% lelaki yang berbuat demikian. Bagi peratusan tertinggi, 91% wanita di Afrika Selatan, diikuti 89% Amerika Syarikat dan 86% Britain.Walaupun Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah menghad atau menutup akses laman web pornografi ini,namun ianya masih boleh diakses hanya dengan membuat sedikit perubahan pada tetapan internet.

DEBAT:KENAPA PERLU TAKUT?

SB ada membaca laporan Sinar Harian semalam bahawa debat yang bakal diadakan antara DS Mukriz Mahathir dan Harris Batu Karang merangkap bekas pegawai khas beliau telah dibatalkan atas faktor-faktor keselamatan oleh pihak polis.Sebelum ini Harris telah menangguhkan debat disebabkan faktor kesihatan (penyakit batu karang).Seperti SB jangkakan sebelum ini perkara yang sama pasti akan berulang.SB memang sudah maklum dengan perangai ahli-ahli Bee End ni.Mereka mencabar debat dan akhirnya mereka yang takut pula hendak berdebat dan seterusnya pelbagai alasan dicipta untuk mengelak daripada berdebat.Khabarnya DS Mukhriz bakal mengambil tindakan kepada Harris atas dakwaan memfitnah beliau.

pixlr_20170428154011860 copy
Macam-macam alasan…

Dan timbullah pelbagai alasan yang diberikan seperti faktor keselamatan,tajuk  dan lokasi debat yang tidak sesuai,bakal menimbulkan rusuhan dan lain-lain.Begitu jugalah dengan Jibby yang kononnya berani untuk menjelaskan segala-galanya dalam program beliau dalam Nothing To Hide namun akhirnya tidak berani menghadirkan diri setelah menyedari kehadiran Tun M dan mengarahkan pihak polis agar membatalkan program tersebut.Begitu juga yang terjadi pada Nazri Aziz yang bajet bagus hanya berani menunggu Tun M untuk berdebat di depan MRSM walhal debat tersebut telah dibatalkan oleh pihak polis disebabkan ketidaksesuaian lokasi iaitu sekolah (MRSM) untuk menjadi medan berpolitik dan timbul satu lagi alasan bodoh di mana pihak polis telah membatalkan satu lagi debat Tun M dengan Nazri Aziz setelah menerima beberapa laporan mendesak debat tersebut dibatalkan kerana diadakan di tempat yang tidak sesuai iaitu kawasan perumahan walhal Pejabat Sinar Harian adalah di terletak kawasan perindustrian di Shah Alam.

FB_IMG_1490783834824
Deep…

 

SB makin muak dengan perangai ahli amno ni yang hanya berani disebalik tabir dan takut bila berhadapan.depan penyokong merekalah mengaku mereka pejuang dan pahlawan hakikatnya mereka sebenarnya kosong lagi hampas!Talian hayat mereka yang terakhir bagi mengelakkan berdebat dengan lawan mereka SB rasa semua dah sedia maklum siapa kan?.Memang sesuai la slogan Jibby Debat Bukan Budaya kita kerana mereka semua sebenarnya memang penakut.

MENGAPA PERLU SEMBUNYIKAN KEBENARAN?

Baru-baru ini kecoh di dada akhbar dan di TV3 suku dan digembar gemburkan oleh cytro beruk 6.6 A9 mengenai kenaikan tarif air di pulau Pinang.SB pun tak hairan sangat dengan mereka ni,maklumlah mereka ni baru dapat A9 kan?Di sebalik kenaikan tersebut,mereka tidak tahu bahawa tarif air di negeri bawah pemerintahan pakatan harapan adalah yang terendah di Malaysia.

TARIF
Adakah tarif air Malaysia telah diOSAkan?

Di Selangor bekalan air 20m padu diberi secara percuma kepada rakyat Selangor dan di Pulau Pinang bekalan air diberi kepada rakyatnya dengan jumlah 35m padu dengan tarif yang terendah berbanding di semua negeri dalam Malaysia.Tarif air yang termahal adalah di Johor bawah pentadbiran Bee End dengan kadar 1m padu bersamaan RM 1.07.Di Melaka pula tarif air adalah sebanyak 75 sen per meter padu.Cuba buat perbandingan sekiranya rakyat di kedua-dua negeri bawah Bee End tersebut menggunakan air sebanyak 20m padu,berapakah nilai yang mereka perlu bayar?SB telah cuba untuk mengakses tarif air bagi negeri-negeri di seluruh Malaysia di laman web SPAN namun gagal,tak tahu la sama ada tarif air kini turut diOSAkan seperti dokumen penyata kewangan OnemDeeBee?

 

 

air-percuma-20-liter
Manifestolol BN

Untuk menjelaskan dengan lebih lanjut,20m padu air adalah bersamaan satu kubik meter bersamaan 1000 liter.20m padu adalah bersamaan dengan 20,000 liter atau dengan kata lain satu kontena cecair penuh.BN juga diketahui mengambil pendekatan yang sama dalam memenangi hati rakyat Selangor pada PRU 13 sebelum ini dengan turut menawarkan insentif bekalan air percuma (ciplak manifesto PR) tetapi dengan menawarkan sebanyak 20 liter air (bersamaan 1 tong cat besar) hahaha.

tanki 1malaysia
Hadiah Bee End setiap 5 tahun sekali di Sabah

SB ingin bertanya kepada macai Bee End mengapakah mereka-mereka ini suka menyembunyikan kebenaran?Manifesto pemberian bekalan air percuma adalah salah satu contoh terbaik sumbangan daripada kerajaan Pakatan Harapan.Mereka hanya suka menuding jari pada pihak Pakatan Harapan kononnya gagal dalam mengurustadbir bekalan air,tapi mereka lupa tengok cermin tentang kelemahan tadbir mereka.Di Sabah,kemudahan bekalan air bersih amatlah menyedihkan.Peruntukan demi peruntukan keluar berjuta-juta tapi akhirnya masuk ke mulut siapa?Yang di atas sapu berjuta,rakyat pula menderita.Adakah kempen tong biru yang memang sinonim dengan Bee End dan akan berterusan setiapkali menjelang PRU?Nak Undi BN lagi?Fikir-fikirkanlah.

KENYATAAN PALING HANGAT DARIPADA PAKAR AUTOMOTIF GRED 6.6%

topgear
Teori apa yang macai 6.6% ni pakai???

Tersembur kopi yang SB minum ketika sarapan pagi ni bila melihat post macai 6.6% yang berlagak seperti pakar permotoran ala-ala Top Gear di facebook yang  memperlekehkan bas elektrik yang diperkenalkan oleh Kerajaan Negeri Selangor yang diterajui pakatan Harapan.Mereka dengan yakinnya mengatakan Kerajaan Selangor menipu kerana  bas elektrik tersebut tidak menggunakan elektrik kerana tiada kabel bekalan kuasa yang tersambung pada kenderaan tersebut.Di Melaka yang sudah lama mempunyai khidmat bas elektrik  sejak tahun 2015 dan SB tak pernah jumpa sebarang kabel  bekalan kuasa yang bersambung dengan bas untuk menggerakkannya.SB percaya mereka mungkin membuat kenyataan ni berdasarkan kepada prinsip sistem Komuter yang memerlukan 100% kuasa elektrik secara langsung bagi menggerakkannya dan percaya prinsip sistem Komuter dan bas elektrik adalah sama.Sejak bila pula bas elektrik memerlukan kabel untuk mendapat bekalan kuasa bagi menggerakkannya?Jika menggunakan kabel kuasa sebagai sumber tenaga,berapa panjang kabel bekalan kuasa  agak-agaknya yang perlu disediakan?Adoiii sila la belajar jadi cerdik.

Untuk pengetahuan umum,bas elektrik adalah kenderaan hybrid yang  menggunakan dua mekanisma untuk menggerakkannya.Mekanisma pertama,ia menggunakan sistem bahan api iaitu enjin diesel dan yang kedua menggunakan sistem bateri  kuasa tinggi  yang dicas.Sekiranya kenderaan ini kehabisan bekalan kuasa (elektrik) kenderaan tersebut boleh menggunakan bahan api diesel sebagai sumber tenaga.Kenderaan tersebut akan dicas kembali di pusat servis atau di  stesen minyak yang menyediakan perkhidmatan ChargingEV.Penerangan SB sudah cukup jelas dan untuk pengetahuan macai,bateri dalam sistem bas inilah yang menjadi sumber kuasa elektrik untuk menggerakkannya.Dengar khabarnya pemilik post tersebut sudah memadamkan post tersebut.Golongan ini la yang tinggal dalam amno bn sekarang.Benarlah kata tun M sebelum ni,dedak itu makanan haiwan dan sendiri boleh nilai bagaimana tahap pemikiran macai dedak 6.6% ini…

 

Malu..malu… hahahaha

 

JASA BN KEPADA RAKYAT MALAYSIA

  1. Subsidi beras ST 15 dimansuhkan
  2. Harga kereta semakin hari semakin naik
  3. Harga rumah semakin hari semakin naik
  4. caj tol semakin naik
  5. Minyak RON 97 dikenakan GST
  6. Bajet pendidikan dipotong
  7. Rebat elektrik dipotong
  8. Subsidi tepung beg 25 kg dimansuhkan
  9. Subsidi RON 95 dimansuhkan
  10. Tayar naik harga
  11. Tambang bas sekolah naik
  12. Harga kelengkapan sekolah naik
  13. Kenaikan tambang ERL,teksi dan lain-lain
  14. Pemansuhan subsidi gula
  15. Pemansuhan subsidi minyak masak
  16. Penamatan khidmat doktor udara
  17. Beras putih import naik harga
  18. Cukai pelancongan
  19. Kenaikan harga servis poslaju
  20. Santan naik harga
  21. Kenaikan harga barang keperluan harian
  22. GST

…banyak lagi nak disenaraikan.Yang turun cuma hujan je di Malaysia ni

MENGAPA MP BN PERLU TAKUT UNTUK MENGISYTIHARKAN HARTA?

Tergelak SB bila membaca laporan akhbar berkenaan kenyataan Ku Nan mengenai soal pengisytiharan harta di mana beliau memberi alasan yang tak masuk akal iaitu takut dirompak jika harta beliau didedahkan.SB nak tanya MP ni ,setakat ni berapa ramai orang terkaya di Malaysia yang pernah kena rompak/tergugat keselamatan kesan mereka mengisytiharkan harta?

Bukankah sebelum ini MP dari BN pun ada membuat pengisytiharan harta? MP Pandan iaitu Rafizi Ramli boleh membuat pengisytiharan hartanya melalui akuan bersumpah pada tahun lalu.Tiada pula timbul isu diugut,dirompak dan sebagainya.Mengapakah MP BN tidak berani itu melakukan perkara yang sama?Sepatutnya BN mencontohi Kerajaan Selangor yang diterajui oleh Pakatan Harapan di mana setiap ADUN diwajibkan mengisytiharkan harta mereka.Boleh baca di SINI

rafizi

 

“Oleh kerana harta itu dikumpul sebelum menjadi wakil rakyatlah maka harta itu perlu diisytiharkan secara terperinci supaya rakyat tahu bahawa seorang wakil rakyat itu tidak terlibat dengan salah laku rasuah atau penyelewengan semasa menjawat jawatan awam,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

isytihar
Pengisytiharan harta pada siapa tu?..hehehe

SB:Mungkinkah kerana BN kini takut dengan cadangan yang mereka  yang mereka war-warkan selama ini umpama takut dengan bayang-bayang sendiri?

isytihar1

 

 

 

 

 

CYTRO BN MASJID TANAH,SILA KAJI DULU AUKU SEBELUM KELUARKAN KENYATAAN DANGKAL ANDA!

Beria-ia benar pemakan-pemakan dedak najib menunjukkan kebodohan mereka demi mempertahankan tindak tanduk pemimpin mereka yang ternyata bertentangan dengan prinsip.Untuk menjawab segala kenyataan pendedak Najib ini.saya ada lampirkan beberapa skrinshot sebagai rujukan.

bnbodoh

Printskrin di bawah ini saya ambil daripada akta AUKU pindaan 2012 di mana pelajar-pelajar IPT tidak boleh sewenang-wenangnya terlibat dalam parti politik dan majlis (persidangan dsb) yang dianjurkan oleh mana-mana parti politik dalam kampus/IPT tempat mereka belajar.Boleh baca skrinshot tersebut untuk maklumat lanjut.Adakah majlis yang UMNO Masjid Tanah itu anjurkan tidak bermotifkan politik?UMNO itu apa??..kuda kepangkah???

goblog

 

Nasihat SB buat cytro BN yang baru nak up ni,janganlah letakkan kesalahan diri sendiri pada orang lain kerana anda pun 2×5.Tidak timbul bab memohon atau memaksa di sini kerana tugas pelajar adalah untuk belajar dan berjaya.