HADIAH HARI RAYA:PERLUASAN SKOP GST,TQ BN!!!!

Di kala menjelangnya Hari Raya Aidilfitri tahun ini dan setelah GST berusia 2 tahun berita terbaru yang SB terima menyatakan bahawa GST akan diperluaskan skopnya kepada barang-barang keperluan harian yang sebelum ini tidak dikenakan GST berkuatkuasa mulai 1/7/2017.Antara barang-barang baru yang dikenakan GST adalah melibatkan 60 jenis barangan seperti

aQfWja5
Imej dari China Press
  • Makanan Laut iaitu belut(Anguilla spp.) Termasuk ikan, filet, stik dan ikan, masin, kering dan diperapikan todak (Xiphias Gladius) terdiri daripada ikan, filet, stik dan ikan, masin, kering dan diperap
  • Sayur-Sayuran iaitu kentang,bayam,kacang panjang,jagung,cendawan,timun,buah zaitun,lada,sayur campur (masin direndam): jagung manis, lada (capsicum), lompat (Capers) dan buah-buahan segar.
  • Produk kopi dan teh iaitu teh,kopi (kopi tulen,gula,krimer,susu manis atau dicampur pakej dibungkus secara individu.
  • Rempah iaitu kunyit,thyme dan daun bay,minyak kelapa dan minyak kacang
  • Mi beras (tidak termasuk perasa, perisa atau berasingan dibungkus atau berasingan)Kueh Teow/Laksa (tidak termasuk perasa, perisa atau berasingan dibungkus atau berasingan)

Seperti yang kita maklum,bihun,kueh teow,laksa kopi dan teh adalah makanan bagi golongan berpendapatan rendah.Sama juga dengan sardin yang turut menjadi mangsa dikenakan GST sebelum ini.Flip flop kerajaan yang mengatakan bahawa kadar GST tidak akan dinaikkan tetapi melaksanakan perkara lain yang membebankan rakyat dengan meluaskan skop barangan yang dikenakan GST.Kononnya kerajaan prihatin dengan tidak mengenakan subsidi ke atas barangan seperti gula,beras dan minyak masak namun penghapusan subsidi telah mendorong kepada kenaikan barang makanan tersebut serta kenyataan Najib satu ketika dulu,GST tidak akan membebankan rakyat,tapi adakah dengan kenaikan harga barangan akan menyebabkan rakyat tidak terbeban?.Di mana perginya janji harga barang akan turun kerana GST?Beginilah jadinya akibat cakap tak serupa bikin.

SAMBUTAN JUBLI EMAS ISRAEL DI MELAKA

FB_IMG_1496624273793

Sambutan All Malaysian Golden Gate Revival Convocation akan diadakan pada 15-18 Jun nanti di Melaka bertempat di Calvary Life Assembly Chinese (CLAC) dengan mendapat kerjasama Jerusalem House Of Prayer For All Nations (JHOPFAN).Sambutan tersebut yang berselindung disebalik ulangtahun penubuhan ASEAN dan upacara  keagamaan kristian meraikan sambutan besar-besaran  hari kebangsaan Israel dan 2017 adalah tahun jubli emas buat Israel bagi meraikan 50 tahun kejayaan perang enam hari yang berlaku pada 5 Jun hingga 10 Jun 1967, ke atas Mesir, Jordan dan Syria di mana Israel telah berjaya menawan Jerusalem.Sambutan tersebut dijangka dihadiri ribuan penganut kristian serta penyokong Israel dari Asia Tenggara,Asia Pasifik dan negara dalam segmen Golden Gate.

Persoalannya,Bagaimana sambutan ini boleh dibenarkan oleh kerajaan negeri Melaka?

 

 

BUKAN SEKALI TAPI DAH BANYAK KALI AKHBAR THE STAR MENYENTUH SENSITIVITI MASYARAKAT ISLAM!

Jika hendak dikatakan,The Starlah antara salah satu akhbar di Malaysia yang kerap menyentuh sensitiviti masyarakat Islam di Malaysia dan tidak diambil tindakan.Cukup sekadar memohon maaf dan perkara yang sama juga turut berulang kembali.Ia bermula pada 10/8/2011 iaitu ketika dalam bulan Ramadhan, di mana The Star telah mengeluarkan artikel berkaitan hidangan babi dengan menyiarkan iklan mengenai “best rib in town” di mukasurat 2 dan dua artikel, “Whipping up an appetite, Mongolian pork ribs” di mukasurat 4 and “Authentic prime pork ribs” di mukasurat 7 di ruangan “Ramadan Delights Supplement”.Setelah isu tersebut viral dan The Star dihentam teruk oleh masyarakat Islam mereka meminta maaf atas isu tersebut.Begitu juga dengan isu lain iaitu promosi  konsert artis dari barat iaitu Erykah Badu di  akhbar The Star bertarikh 27 Febuari 2012 dengan memaparkan gambar penyanyi tersebut dengan bertatukan kalimah Allah di bahagian atas  dadanya.Kedua-dua kesalahan yang dilakukan oleh The Star tersebut,tiada tindakan yang diambil oleh kerajaan.

 

Sekali lagi The Star mengulangi kesalahan yang sama apabila mengeluarkan berita mengenai pengganas dalam muka hadapan akhbar bertajuk “Malaysian Terrorist Leader” bertarikh 27 Mei 2017 bersama gambar umat Islam yang sedang bersolat Tarawih pada 1 Ramadhan lepas mencetuskan lagi kemarahan umat Islam di Malaysia.Penerbitan artikel di muka hadapan tersebut seolah-olah mengaitkan masyarakat Islam dengan pengganas.Jalan penyelesaian yang mereka lakukan juga tetap sama…dengan meminta maaf.SB nak tahu juga kenapa seolah-olah akhbar The Star ini seolah-olah tidak pernah belajar dari kesilapan atau dengan kata lainnya serik?.Sepatutnya The Star tidak terlepas daripada dikenakan tindakan di bawah akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984.Adakah segala tindak tanduk The Star selama ini dilindungi oleh tangan-tangan ghaib?.Ataupun adakah kerana The Star ini milik salah satu parti komponen dalam BN menyebabkan tindakan tidak boleh diambil?.

FB_IMG_1496456680364
Dah kantoi,minta maaf…simple

Apakah KDN hanya berfungsi untuk memberi amaran sahaja seperti menterinya yang terdahulu?

 

 

KENAPA HARGA JUADAH DI BAZAR RAMADHAN NAIK?

Screenshot_20170601-143615

Bila macai K9 membaca berita seperti di atas mereka pasti akan komen bahan-bahan yang digunakan untuk membuat murtabak tidak dikenakan GST jadi penjual tidak perlu menaikkan harga jualan.Sebab apa harga makanan di bazar Ramadhan kali ini naik?Ulasan SB adalah seperti dibawah.

Memang bahan untuk membuat murtabak boleh kata hampir semuanya tidak dikenakan GST tetapi macai K9 jangan happy dulu.Minyak masak juga telah dimansuhkan  subsidi dan hanya minyak paket sahaja yang bersubsidi.Minyak paket (bersubsidi) kini menjadi pilihan rakyat.Sekiranya tiada stok minyak paket maka peniaga terpaksa membeli minyak masak dalam botol yang dijual dengan harga yang tinggi (tanpa subsidi) begitu juga dengan tepung gandum yang menjadi bahan asas pembuatan murtabak juga telah dimansuhkan subsidi bagi pek 25 kg  dan dijual pada harga RM42 berbanding RM33.75 sebelum ini.

 

Harga ayam dan daging lembu juga naik menjelang Ramadhan.Harga daging lembu tempatan naik kepada RM32 kg berbanding RM29 hingga RM30 sebelum ini di Alor Star.Kenaikan harga petrol dan diesel (turun sikit tapi naik banyak) adalah  menjadi punca kenaikan.Selain itu,penternak ayam yang terpaksa menaikkan harga menanggung kos tambahan iaitu GST ke atas makanan ayam,ubatan ayam dan lain-lain.Bawang merah dan bawang putih import dari China telah mengalami kenaikan harga secara mendadak dengan mengecapi paras RM21 hingga RM22 sekilogram pada pertengahan April 2017 lalu berbanding hanya RM7 pada dua tahun lalu.Ini baru melibatkan bahan-bahan asas untuk membuat murtabak sahaja,belum kira barang-barang tambahan yang lain.

Peniaga-peniaga bazar lain turut terpaksa menaikkan harga jualan mereka akibat terkesan dengan kenaikan bahan mentah seperti gula yang telah dihapuskan subsidinya di mana kini berharga RM 2.95 per kilogram dan mungkin juga bakal dinaikkan harga lagi.Beras putih yang  biasanya digunakan oleh rakyat Malaysia ini kebanyakkannya adalah diimport telah dinaikkan harga pada Mac 2017 yang lalu. Ikan juga turut mengalami kenaikan harga.Harga bagi ikan tongkol kini RM10 bagi setiap sekilogram berbanding RM8 kg, ikan selayang RM10 berbanding RM7, ikan cencaru RM9 (RM8), ikan tamban RM5 (RM4), ikan jenahak dan ikan nyok-nyok RM28 kg berbanding RM24 kg.

Screenshot_20170531-053915

Kesimpulannya,peniaga terpaksa menaikkan harga jualan mereka akibat daripada tekanan kenaikan harga barang yang dibuat oleh kerajaan itu sendiri.Lainlah dengan Najib,dia boleh beli kuih 14 keping dengan harga RM 2 di bawah harga pasaran tu.Sekarang ni kuih keria (saiz paling kecil) pun 5 biji pun RM 2…hehehe

 

JANAKUASA NUKLEAR DI MALAYSIA:PERLU ATAU TIDAK?

Sebelum ini terdapat cadangan dari Kerajaan Malaysia untuk beralih kepada tenaga nuklear bagi menjana bekalan elektrik di Malaysia.Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nancy Shukri baru-baru ini berkata laporan Kajian Infrastruktur Nuklear Bersepadu (INIR) Misi Fasa 1 oleh Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA), mendapati Malaysia sudah bersedia sepenuhnya membangunkan tenaga nuklear.
Nancy berkata Malaysia bakal membuat keputusan sama ada menggunakan tenaga nuklear bagi memenuhi permintaan tenaga yang kian bertambah dan baru-baru ini ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Kuasa Nuklear Malaysia (MNPC) Mohd Zamzam Jaafar, berkata sewaktu konferens TN50 di Sarawak bahawa Malaysia perlu memiliki tenaga nuklear menjelang tahun 2030.Nuclear-Power-Plant

Adakah Malaysia perlu menggunakan nuklear sebagai sumber penjanaan tenaga elektrik?Terdapat pro dan kontra di sini dalam isu berkaitan dan yang lebih membimbangkan impak negatif yang lebih banyak akan terjadi akibat dari aplikasi tenaga nuklear bagi menjana elektrik ini.Berikut adalah beberapa alasan kenapa kita tidak seharusnya memilih tenaga nuklear yang merupakan sumber tenaga mahal, mencemarkan dan berbahaya.

Kesan yang paling buruk adalah berkaitan dengan ancaman keselamatan pada rakyat dan alam sekitar.SB ambil contoh dari tragedi Chernobyl yang berlaku pada 26 April 1986 di Ukraine disebabkan kesilapan pengendali, prosedur keselamatan yang tidak mencukupi dan rekabentuk reaktor yang buruk telah membawa kepada letupan wap dan hidrogen telah mengeluarkan bahan radioaktif dalam jumlah yang besar di seluruh Ukraine, Belarus dan sebahagian Eropah. Berjuta orang di bahagian hemisfera utara menderita dan terus menderita akibat bencana Chernobyl akibat terdedah kepada radiasi.Kesan daripada radiasi ini kepada manusia menyebabkan penyakit seperti leukimia,kanser,kecacatan kelahiran dan lain-lain.Adakah Malaysia mempunyai kemampuan untuk menangani bencana seperti kebocoran atau peleburan reaktor? Adakah orang ramai sanggup menerima risiko ini apabila tenaga alternatif yang lebih selamat dan murah boleh diperolehi?.Kos bagi perlaksanaan janakuasa nuklear dan kos untuk menangani bencana nuklear juga amat tinggi.
Operasi reaktor nuklear mendatangkan impak negatif pada alam sekitar melalui pembebasan udara dan air yang tercemar dengan radioaktif. Pelbagai isotop radioaktif dilepaskan dengan pelbagai kimia dan radioaktif yang sesetengahnya amat toksik dan ada yang tidak malah sesetengah daripadanya amat radioaktif berbanding yang lain, sesetengahnya bertahan hanya beberapa minit manakala ada yang boleh bertahan sehingga berbilion tahun.
Sisa nuklear paras tinggi (juga dipanggil sinaran atau bahan bakar “spent”) yang lebih radioaktif apabila batang bahan bakar dimasukkan ke dalam reaktor. Sisa ini boleh membunuh sehingga mereka yang berdiri berdekatan dengannya tanpa sebarang pakaian perlindungan boleh menyebabkan kematian dalam tempoh beberapa minit. Sisa ini amat berbahaya sehingga bertahun-tahun lamanya dan tiada teknologi yang wujud untuk mengasingkannya bagi tempoh yang lama.Sisa radioaktif paras rendah merupakan sisa radioaktif daripada reaktor. Sejumlah besar sisa ini perlu ditanam dan dalam tempoh beberapa tahun dan berkemungkinan bocor lalu mencemarkan air bawah tanah.
Penggunaan tenaga nuklear bagi menjana tenaga elektrik umpama bom jangka yang akan meledak pada bila-bila masa.Kerajaan seharusnya lebih peka tentang impak perlaksanaan program tersebut kepada rakyat.Ini bukan soal politik,ini adalah berkaitan kesan jangka panjang yang bakal dihadapi rakyat Malaysia.

BERPANTUN KENA TAMPAR,YANG MENCARUT DIJULANG-JULANG?

Malam tadi perjumpaan tertutup penggiat seni TN 50 oleh Najib telah dicemari dengan satu insiden di mana David Teo yang merupakan produser filem MIG telah ditampar oleh Sulaiman Yasin atau dengan nama glemernya Mat Over (pelakon sitcom Pi Mai Pi Mai Tang Tu) satu ketika dulu).Dalam video yang SB lihat,David yang menegur cara Rosyam Nor yang menjadi moderator bagi program tersebut yang memberi fokus pada penonton yang duduk di bahagian hadapan dan menyifatkan tindakan moderator tidak adil kerana tidak memberi laluan kepada penonton di barisan belakang untuk bertanya atau menyuarakan pendapat.

FB_IMG_1495036088154

 

Ketika beliau sedang berpantun tiba-tiba didatangi oleh Mat Over dari belakang pentas lalu menyerang dan menampar beliau.SB pelik apa yang membuatkan Mat Over tiba-tiba naik minyak?.Nak kata David Teo membangkitkan isu 1MBD tiada pula.Apakah dengan memberi pandangan dan berpantun itu satu kesalahan?SB bukannya nak sokong mana-mana pihak tapi dengan tindakan Mat Over ni akan menyebabkan bangsa Melayu dipandang negatif oleh bangsa lain sebagai biadap dan kurang ajar.Di manakah perginya prinsip Kesopanan dan Kesusilaan yang dipraktikkan.Kenapa moderator tidak menggunakan cara lain bagi menghentikan perbuatan David Teo? Jika David Teo tersasul,tersilap, ambil sahaja microphone dan tarik David Teo keluar.Ini minta ambil bahagian berdialog.Ramai juga macai-macai upahan Najib mengutuk tindakan David Teo sebagai keterlaluan dan menyokong tindakan Mat Over umpama pahlawan.
Sebut bab biadab ni SB teringat semula beberapa perkara yang telah lalu,Siapa yang dengan biadabnya menggelar peneroka Felda yang tidak bersetuju dengan penyenaraian Felda ke FGVH sebagai haramjad*h?Kemudian beliau menggelar blogger-blogger UMNO yang menegur beliau sebagai bang*ng.Tak cukup dengan itu,beliau menggelar melayu sebagai bangs*t.Lihat sahaja Tun Hussein, Tun Mahathir dan Tun Abdullah, baik ketika berbual secara peribadi, mahu pun dalam pengucapan awam, tidak pernah sama sekali mengeluarkan perkataan-perkataan kasar yang boleh merendahkan keperibadiannya.

Ataupun ini cuma cara nak alih isu tentang kenaikan harga minyak semalam?

BENARKAH PORNOGRAFI POPULAR DI PANTAI TIMUR?

81494407264_freesize
Kata kunci “Maria Ozawa” mencatat rating tertinggi di Google

Beberapa hari lepas berita kehadiran selebriti filem dewasa,Maria Ozawa ke Kuala Lumpur bersama teman lelakinya menjadi tular di media-media sosial setelah beliau berkongsi gambar melalui Instagramnya.Selain itu hasil carian menggunakan enjin carian google dengan kata kunci “Maria Ozawa”mencatatkan bacaan tertinggi daripada lokasi di Kota Bharu,Kelantan.Ini menunjukkan ramai orang Kelantan dan Terengganu yang begitu teruja dengan kehadiran maria Ozawa ke Malaysia berbanding pengguna internet di negeri yang lain.Selain itu terdapat beberapa gambar di Instagram Maria Ozawa memaparkan beliau bergambar dengan beberapa orang lelaki (mungkin peminat agaknya tu kot). Maria Ozawa, 31, merupakan bekas pelakon filem lucah dari Jepun yang bermula kariernya sejak 2005. Bagaimanapun, kunjungan Maria di Malaysia setakat ini tidak menunjukkan tentangan keras NGO dan parti Islam secara terbuka seperti nasib dialami artis-artis barat sebelum ini.

Sebelum ini Akhbar The Star melaporkan dengan memetik sumber daripada syarikat laman web video dewasa PornHub akses ke atas laman web berkenaan amat popular di sekitar negeri-negeri pantai timur seperti Kelantan dan Terengganu.Pengguna di Kuala Terengganu menghabiskan melayari laman web itu,mencatatkan jumlah klik paling tinggi setiap minit.Melalui statistik yang dikeluarkan oleh syarikat tersebut pengguna meluangkan masa purata 12 minit 58 saat menonton dan mencari bahan pornografi.Pengguna di Kuala Lumpur merupakan pengguna kedua tertinggi iaitu 12 minit 29 saat diikuti Kota Bharu dan Miri masing-masing 12 minit 27 saat. Negara paling lama menonton Pornhub adalah Filipina (14:22 minit) dan diikuti oleh Malaysia. Negara lain yang turut tersenarai ialah Myanmar (10:54minit), Indonesia (10:11minit), Singapura (9:50minit), Brunei (9:45minit), Laos (8:28minit), Vietnam (8:24minit), Thailand (8:15minit) dan Kemboja (8:07minit).Bercakap kepada The Star, Naib Presiden Pornhub Corey Price berkata sesetengah negara mungkin telah mencatatkan tempoh masa yang lebih lama untuk setiap lawatan kerana mereka telah mencari video yang betul.

“Kadang-kadang, proses pemilihan boleh memakan masa, justeru ia tidak menghairankan apabila jumlah pelbagai diperolehi di laman web kami,” katanya.

graph2

Juga dilaporkan di dalam akhbar The Star sebelum ini yang juga memetik sumber dari PornHub,wanita Malaysia berada pada tangga ke 7 dunia paling ramai melayari laman web pornografi menggunakan telefon pintar. Kira-kira 84% wanita Malaysia melayari laman tersebut melalui telefon bimbit berbanding hanya 66% lelaki yang berbuat demikian. Bagi peratusan tertinggi, 91% wanita di Afrika Selatan, diikuti 89% Amerika Syarikat dan 86% Britain.Walaupun Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah menghad atau menutup akses laman web pornografi ini,namun ianya masih boleh diakses hanya dengan membuat sedikit perubahan pada tetapan internet.

PENGGUNAAN AGENT ORANGE OLEH TENTERA BRITISH DI TANAH MELAYU

Penggunaan Agent Orange di Vietnam pada tahun 1960 dan 1970-an adalah contoh utama kerosakan alam sekitar yang berleluasa dan kemudiannya memberi kesan kepada kesihatan tentera dan orang awam.Antara perkara yang tidak diketahui ialah peranan yang dimainkan UK dalam membangunkan herbisid berasaskan Agent Orange, termasuk pengaplikasiannya di Malaysia pada 1950-an.

Penggunaan Agent Orange (AO) dalam Vietnam oleh tentera AS pada 1960-an dan 70-an adalah kes yang didokumentasikan sebagai pencemaran alam sekitar yang disengajakan. Penggunaan racun rumpai AO bertujuan sebagai peluruh daun (defoliant) tetapi akhirnya menyebabkan kepada kesan kesihatan yang tidak diingini. Penggunaannya akhirnya menjurus kepada penciptaan Teknik Modifikasi Alam Sekitar  (ENMOD). Ia juga telah menyebabkan pembayaran pampasan kepada veteran Amerika Syarikat akibat kesihatan mereka yang terjejas disebabkan oleh pendedahan kepada defoliant yang tercemar dengan dioksin.

agent_orange_malaysia
Tentera British menyembur Trioxone daripada jentera bomba yang diubahsuai

AO berkait rapat dengan Amerika Syarikat tetapi peranan saintis Britain dan tentera dalam pembangunan,pengujian dan perlaksanaan 2,4,5-Trichlorophenoxyacetic asid (2,4,5-T) di dalam campuran yang sama dengan Agent Orange adalah kurang diketahui.

Agent Orange:Ciptaan British

Britain adalah negara pertama yang menggunakan 2,4,5-T dalam kapasiti tentera, yang terdahulu daripada Amerika Syarikat dalam menggunakan bahan yang toksik sama di Vietnam, walaupun pada skala yang lebih besar. Kerajaan British membantu Amerika Syarikat dalam pembangunan AO dalam keadaan tergesa-gesa untuk mencari defoliants dan herbisid yang berkesan untuk digunakan dalam persekitaran tropika, berkongsi penyelidikan dan kepakaran sejak Perang Dunia II.
Jerrom-Communist-propaganda-and-harmless-crop

Surat maklumbalas dalaman kerajaan UK tentang penggunaan herbisid sebagai senjata kimia di Tanah Melayu – Arkib Negara

Pencemaran 2,4,5-T dengan 2,3,7,8-Tetrachlorodibenzodioxin (TCDD – satu bentuk berbahaya dioksin) muncul daripada kekurangan kawalan dalam proses pengeluaran.Perkara ini tidak diketahui setelah bertahun-tahun selepas pengeluaran awal oleh syarikat British Imperial Chemicals Industries (ICI).

TCDD, pencemar organik berterusan adalah diketahui sebagai karsinogen (IARC Group 1) dan teratogen; ia boleh menyebabkan kerosakan hati, menyebabkan keguguran,ketidaknormalan congenital dan menyebabkan kesukaran pembelajaran dan chloracne kulit.

Pada tahun 1942, ICI membangunkan herbisid yang dikenali sebagai Trioxone, yang sama dengan AO kerana ia terdiri daripada 2,4,5-T (yang dicemari dioksin) dan asid 2,4-Dichlorophenoxyacetic (2,4-D). Trioxone telah diluluskan oleh Kementerian Pertanian UK untuk untuk kegunaan pertanian pada tahun 1947.

Darurat Tanah Melayu (“Malayan Emergency”)

Ketika pembangunan Trioxone, selepas Perang Dunia II di Tanah Melayu,penjajah British, telah menghadapi pemberontakan komunis disebabkan penafian hak sama rata dan hak dalam masyarakat Cina.The Malayan Emergency (darurat) adalah istilah kerajaan kolonial untuk konflik tersebut.MNLA memanggilnya Perang Pembebasan Kebangsaan Anti-British. Ladang-ladang getah milik penjajah dan industri perlombongan bijih timah telah ditekan dengan penggunaan terma darurat sejak mereka menghadapi kerugian yang tidak dilindungi oleh syarikat insurans Lloyd jika ia diisytiharkan sebagai peperangan.
Tentera pemberontak Malayan National Liberation (MNLA) dan penyokongnya hidup di dalam dan sekitar hutan tropika tebal. tentera British mengambil kira hutan yang tersedia dan bagaimana ia boleh mengawal serangan hendap dan usaha sabotaj oleh MPLA.

Pembangunan Trioxone, bersama-sama dengan herbisid lain, telah membawa perhatian seorang ketua UK angkatan tentera di Tanah Melayu Jeneral Harold Briggs pada tahun 1951. Ujian meluas dan penyemburan menggunakan kenderaan pemadam kebakaran yang diubahsuai telah diluluskan pada tahun 1952. Ini menyebabkan keseluruhan stok Trioxone dari ICI dibeli oleh pentadbiran yang dikendalikan oleh Melayu-UK.Laporan susulan akhirnya menunjukkan ia cara memotong rumput secara manual menggunakan tangan adalah lebih menjimatkan dan kerja penyemburan telah dihentikan.Untuk mengelakkan rasa malu akibat membeli kuantiti besar bahan kimia dengan harga yang mahal dan tidak berpotensi untuk digunakan,pentadbiran British yang diketuai oleh Sir Gerald Templer memutuskan untuk menyasarkan bekalan makanan pemberontak ‘yang sedang berkembang di bahagian-bahagian tidak boleh diakses daripada hutan.Penyemburan Trioxone dengan helikopter telah bermula pada Mac 1953.

Pada masa ini beberapa akhbar UK, seperti The Manchester Guardian,mengutuk penggunaan herbisid tersebut, dengan alasan bahawa ia umpama”senjata kimia”. Bahagian dalaman kerajaan British membuat kenyataan rasmi dengan menolak kebimbangan ini sebagai “propaganda Komunis” dan kerajaan mendakwa Trioxone dan herbisid lain yang telah diuji dan digunakan ialah tidak berbahaya kepada k manusia dan haiwan. Walau bagaimanapun, tiada ketoksikan atau kajian kesan jangka panjang pada alam sekitar telah dijalankan ke atas Trioxone sebelum penggunaannya.Sehinggalah pada 1957 saintis mendapati bahawa TCDD sentiasa terhasil sebagai bahan cemar dalam pengeluaran 2,4,5-T walaupun begitu, penyelidikan tidak mendapat bukti yang mencukupi ke atas implikasi alam sekitar dan kesannya pada kesihatan.

Legasi Dioksin, tragedi transatlantik

Ahli botani US Arthur Galston yang menemui kebolehan persisten dan ketoksikan TCDD dalam Trioxone dan AO pada alam sekitar.Beliau melobi untuk penyelidikan yang akhirnya berakhir penggunaan AO pada tahun 1971.Bencana industri Seveso pada tahun 1976, dan peningkatan jumlah aduan kesihatan dari veteran AS yang berkhidmat di Vietnam,mendorong kepada penyelidikan lebih lanjut tentang risiko daripada pendedahan TCDD .

Perkara yang sering diabaikan daripada Agent Orange dan sorotan cerita TCDD kesan toksiknya dan bahaya pada alam sekitar, ujian dan pemantauan bahan-bahan yang dibangunkan untuk kegunaan ketenteraan.

Tidak seperti di Vietnam di mana Amerika Syarikat, Vietnam dan kajian bebas telah dijalankan ke atas pencemaran yang berterusan laman di selatan negara ini, tidak ada sebarang kajian mengenai veteran yang mengendalikan Trioxone,di hutan Malaysia atau penduduk tempatan yang mungkin terjejas.

kredit kepada   InfoPestisid

 

 

BENCANA INDUSTRI YANG MELIBATKAN KIMIA

Bencana Dioksin Seveso

sev2
Mangsa Tragedi Seveso

Pada Sabtu Julai 10, 1976, letupan di kilang kimia Industrie Chimiche Meda Società Azionaria berhampiran Medea, Italy telah mengeluarkan awan toksik 2,3,7,8-tetrachlorodibenzo-p-dioksin, juga dikenali sebagai TCDD. Bencana Seveso mendapat namanya daripada komuniti kecil Seveso, yang merupakan kawasan yang paling banyak terjejas disebabkan kemalangan bahan kimia ini. Walau bagaimanapun, kemalangan itu menjejaskan sebelas masyarakat dalam jumlah besar antara Tasik Como dan Milan, termasuk Medea, Cesano Maderno, Desio, dan Barlassina. Kemalangan yang berlaku akibat daripada satu tindak balas eksotermik semasa pengeluaran kimia, mengeluarkan enam tan metrik bahan kimia tersebut ke udara, yang akhirnya meliputi kawasan yang lebih tujuh batu persegi. Kesan awal bencana termasuk kematian 3,300 haiwan dan 15 kanak-kanak telah dimasukkan ke hospital. Secara keseluruhan, bencana Seveso yang menyebabkan kematian lebih 80,000 haiwan, dan menyebabkan peningkatan luka-luka kulit, yang dipanggil chloracne, pada 447 individu.Haiwan ternakan yang terdedah dengan dioksin disembelih sebagai langkah berjaga-jaga.

SEVESO

Bencana Seveso merupakan yang paling teruk dalam siri kemalangan industri sebelumnya yang melibatkan kimia trichlorophenol (TCP). Kerana tahap bencana tersebut boleh dikatakan agak besar,Pihak kerajaan Itali telah menjalankan kerja-kerja dekontaminasi dan pembersihan secara besar-besaran. Sisa -sisa daripada pembersihan kilang telah dilupuskan melalui pembakaran, walaubagaimanapun proses ini mengambil masa lebih daripada sembilan tahun untuk membuahkan hasil. Perbicaraan di mahkamah telah dijalankan dan mendapati dua pekerja kilang dijatuhkan hukuman pada 23 Mei 1986. Berikutan bencana tersebut, Jawatankuasa Seveso telah ditubuhkan pada tahun 1982 untuk mengawal selia amalan keselamatan industri; arahan ini kemudiannya telah dipinda dan kini dikenali sebagai Jawatankuasa Seveso III atau Peraturan-Peraturan COMAH. Tapak bencana telah dirawat dengan teliti dan kini berdiri sebagai Seveso Oak Forest, sebuah taman awam.Pada tahun 1989, satu pasukan penyelidik iaitu Bertozzi dkk. membuat satu kajian mengenai peningkatan kadar kematian kardiovaskular di kalangan penduduk Seveso. Pada tahun 1993, pasukan yang sama yang membuat kajian yang lain yang menyatakan bahawa orang yang tinggal di kawasan yang tercemar di sekitar Seveso mempunyai risiko tinggi menghidapi beberapa jenispenyakit kanser.

Kebakaran Al-Mishraq
Gas sulfur dioksida terhasil apabila bahan api yang mengandungi sulfur dioksida dibakar; bahan api ini termasuk minyak dan arang batu. Walaupun industri pengeluaran gas sulfur dioksida berlaku disebabkan peleburan dan pembuatan yang lain atau proses perindustrian, pencemaran serius ini juga dikeluarkan dalam kuantiti yang besar dalam tragedi Al-Mishraq State Sulfur Plant.

Tragedi kebakaran Al-Mishraq berlaku di Loji Sulfur Al-Mishraq State, yang terletak di Mosul, Iraq, pada bulan Jun 2003.Bencana serius dipercayai terjadi hasil daripada kebakaran yang disengajakan pada 24 Jun, yang memakan masa hampir sebulan sebelum ia akhirnya dipadamkan. Sepanjang kebakaran tersebut,gas sulfur dioksida dan hidrogen sulfida dalam jumlah yang tinggi telah terbebas ke dalam alam sekitar, yang mengakibatkan kematian tumbuh-tumbuhan di sekitarnya dan kebimbangan risiko kesihatan yang serius bagi mereka yang tinggal di kawasan itu.Dalam kebakaran tersebut loji Al-Mishraq mengeluarkan sebanyak 21,000 tan metrik sulfur dioksida ke atmosfera setiap hari, iaitu kira-kira separuh daripada pelepasan sulfur dioksida harian di Amerika Syarikat dan lebih gas sulfur dioksida daripada jumlah yang dihasilkan oleh kebanyakan letusan gunung berapi utama.Kepulan asap boleh dilihat pada data satelit NASA, yang telah digunakan untuk menganggarkan bahawa sebanyak 600,000 tan metrik sulfur dioksida dibebaskan semasa kebakaran.
Kebakaran Al-Mishraq adalah bencana buatan manusia yang membebaskan sulfur dioksida dalam sejarah. kejadian ini mempunyai kesan yang meluas dalam banyak aspek, termasuk, alam sekitar, dan kesihatan. Semasa kebakaran, api telah membakar sulfur halus bernilai $ 20 juta dan merosakkan tanaman tempatan yang hampir bernilai $40 juta. Tambahan pula,gejala peningkatan simptom pernafasan akut turut meningkat di kalangan penduduk tempatan di kawasan ini dan anggota Amerika Syarikat yang ditempatkan di rantau. Pendedahan kepada sulfur dioksida juga dikaitkan dengan terjadinya bronkiolitis constrictive dan sindrom disfungsi saluran udara reaktif.Walaupun ia mengeluarkan kuantiti besar gas sulfur dioksida ke udara, ia dipercayai bahawa api tidak akan mempunyai kesan jangka panjang yang mendalam kepada alam sekitar.

Tumpahan Sianida Baia Mare
Sianida adalah sebatian kimia yang sangat toksik yang dikenalpasti dan digunakan sebagai racun sejak beribu tahun. Hari ini, sianida juga digunakan semasa proses perlombongan tertentu untuk mengeluarkan emas dari bendasing. Pada tahun 2000, air sisa perlombongan emas dicemari sianida merebak ke dalam Someş River of Romania disebabkan kerosakan empangan menahan air yang tercemar telah patah. Kerana kesan meluas, maka tumpahan sianida Baia Mare sering dipanggil bencana alam sekitar terburuk di Eropah selepas Chernobyl.
Tumpahan sianida Baia Mare terjadi di Romania apabila sebuah empangan yang mengandungi air bercampur sianida dihasilkan oleh operasi syarikat perlombongan Aurul yang pecah disebabkan salji yang berlebihan, ditambah pula dengan reka bentuk empangan tidak menepati spesifikasi. Pada 30 Januari 2000, kegagalan empangan membawa kepada pembebasan daripada 3,500,000 kaki padu air yang tercemar yang mengandungi kira-kira 1,000 tan metrik cyanide atas tanah ladang berhampiran dan ke dalam Sungai Someş.

Dari Sungai Someş, sianida tersebar ke Tisza dan Danube Rivers, membunuh 80-100% daripada hidupan liar sungai-sungai.Tahap sianida dalam sungai meningkat lebih daripada 700 kali nilai yang boleh dibenarkan.Hidupan ikan antara yang paling terjejas,tetapi haiwan yang memakan ikan turut berisiko kerana ia memberi kesan pautan progresif pada rantaian makanan.Pencemaran air melalui sungai-sungai juga menyebabkan pencemaran air minuman manusia, meninggalkan lebih daripada 2.5 juta orang tanpa sumber air dengan serta-merta.
Ketika sianida telah sampai ke Danube, jumlah sungai besar telah membantu untuk mencairkan kimia. Walau bagaimanapun, ketika tumpahan terjadi, kawasan Danube mengandungi kepekatan sianida 20-50% ke atas tahap maksimum yang dibenarkan. Pemulihan ekosistem di kawasan ini adalah perlahan; dua tahun selepas tumpahan, nelayan melaporkan tangkapan ikan hanya satu perlima daripada jumlah asal mereka sebelum bencana terjadi. Walaupun proses menggunakan sianida dalam perlombongan emas masih belum diharamkan banyak kumpulan masih terus membantah penggunaan kaedah tersebut.

Tragedi Bhopal
Dianggap sebagai bencana perindustrian paling teruk di dunia setakat ini, bencana Bhopal bertanggungjawab untuk beribu-ribu kematian dan beribu-ribu kecacatan yang terjadi. bencana yang disebabkan pelepasan bahan kimia yang sangat toksik ke udara sekitar kilang, yang ditiup oleh angin ke atas bandar India Bhopal.10 tahun selepas kejadian itu, mangsa masih terjejas oleh masalah kesihatan, manakala tanah dan air sekitar terus tercemar dengan sisa kimia.

bhopal_gas_victim_bodies_20091019
Mayat mangsa Tragedi Bhopal

Bencana Bhopal berlaku antara Disember 2 dan ke-3, 1984, di kilang racun perosak Union Carbide India Limited, bertempat di Bhopal, India. Pada malam itu, awan toksik yang mengandungi metil isosianat dan bahan kimia lain telah dikeluarkan, menyebabkan lebih daripada setengah juta orang di kawasan tersebut dengan toksin ini.Pembebasan kimia itu sendiri adalah disebabkan apabila kehadiran air dalam tangki yang mengandungi metil isosianat, yang mengakibatkan tindakbalas tekanan berlebihan telah disalurkan dari tangki, membebaskan 30 tan metrik metil isosianat sepanjang kira-kira satu jam .Setelah tanda-tanda mula berlaku di kawasan sekitar, ramai orang orang mula bangun dan melarikan diri.

Menjelang pagi 3 Disember, beribu-ribu orang di kawasan sekitar kilang racun perosak tersebut telah tekorban. Sebab-sebab kematian termasuk sesak nafas, edema paru-paru, dan kegagalan peredaran reflexogenic;Kanak-kanak adalah mangsa yang terjejas teruk, kerana mereka tinggal berhampiran menyebabkan mereka menyedut kepekatan gas yang lebih tinggi. Menurut kerajaan Madhya Pradesh, kebocoran Bhopal yang mengakibatkan 3,787 kematian pada mulanya, dengan anggaran beberapa ribu individu mati dalam tempoh dua minggu seterusnya akibat daripada terdedah pada gas tersebut.Tambahan pula, kebocoran menyebabkan 38.478 kecederaan sementara dan kira-kira 3,900 cedera parah atau lumpuh. Kilang ini telah ditutup pada tahun 1986, tetapi kemudiannya digunakan sebagai tapak pembuangan bahan kimia berbahaya. Hari ini, bahan kimia dari loji ini terus mencemarkan tanah dan air di sekitarnya dan kesannya ke atas kesihatan manusia masih dalam siasatan.