KENAPA HARGA JUADAH DI BAZAR RAMADHAN NAIK?

Screenshot_20170601-143615

Bila macai K9 membaca berita seperti di atas mereka pasti akan komen bahan-bahan yang digunakan untuk membuat murtabak tidak dikenakan GST jadi penjual tidak perlu menaikkan harga jualan.Sebab apa harga makanan di bazar Ramadhan kali ini naik?Ulasan SB adalah seperti dibawah.

Memang bahan untuk membuat murtabak boleh kata hampir semuanya tidak dikenakan GST tetapi macai K9 jangan happy dulu.Minyak masak juga telah dimansuhkan  subsidi dan hanya minyak paket sahaja yang bersubsidi.Minyak paket (bersubsidi) kini menjadi pilihan rakyat.Sekiranya tiada stok minyak paket maka peniaga terpaksa membeli minyak masak dalam botol yang dijual dengan harga yang tinggi (tanpa subsidi) begitu juga dengan tepung gandum yang menjadi bahan asas pembuatan murtabak juga telah dimansuhkan subsidi bagi pek 25 kg  dan dijual pada harga RM42 berbanding RM33.75 sebelum ini.

 

Harga ayam dan daging lembu juga naik menjelang Ramadhan.Harga daging lembu tempatan naik kepada RM32 kg berbanding RM29 hingga RM30 sebelum ini di Alor Star.Kenaikan harga petrol dan diesel (turun sikit tapi naik banyak) adalah  menjadi punca kenaikan.Selain itu,penternak ayam yang terpaksa menaikkan harga menanggung kos tambahan iaitu GST ke atas makanan ayam,ubatan ayam dan lain-lain.Bawang merah dan bawang putih import dari China telah mengalami kenaikan harga secara mendadak dengan mengecapi paras RM21 hingga RM22 sekilogram pada pertengahan April 2017 lalu berbanding hanya RM7 pada dua tahun lalu.Ini baru melibatkan bahan-bahan asas untuk membuat murtabak sahaja,belum kira barang-barang tambahan yang lain.

Peniaga-peniaga bazar lain turut terpaksa menaikkan harga jualan mereka akibat terkesan dengan kenaikan bahan mentah seperti gula yang telah dihapuskan subsidinya di mana kini berharga RM 2.95 per kilogram dan mungkin juga bakal dinaikkan harga lagi.Beras putih yang  biasanya digunakan oleh rakyat Malaysia ini kebanyakkannya adalah diimport telah dinaikkan harga pada Mac 2017 yang lalu. Ikan juga turut mengalami kenaikan harga.Harga bagi ikan tongkol kini RM10 bagi setiap sekilogram berbanding RM8 kg, ikan selayang RM10 berbanding RM7, ikan cencaru RM9 (RM8), ikan tamban RM5 (RM4), ikan jenahak dan ikan nyok-nyok RM28 kg berbanding RM24 kg.

Screenshot_20170531-053915

Kesimpulannya,peniaga terpaksa menaikkan harga jualan mereka akibat daripada tekanan kenaikan harga barang yang dibuat oleh kerajaan itu sendiri.Lainlah dengan Najib,dia boleh beli kuih 14 keping dengan harga RM 2 di bawah harga pasaran tu.Sekarang ni kuih keria (saiz paling kecil) pun 5 biji pun RM 2…hehehe

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s