ADAKAH UMNO KINI BERUSIA 71 TAHUN?

umno11
News Straits Times 22 Feb 1988 – Google News

Hari ini 11 Mei jatuhlah ulangtahun UMNO yang ke 71 opss 29 tahun.Sebab apa SB kata sedemikian kerana UMNO sekarang adalah UMNO yang baru.UMNO asal telah diharamkan pada tahun 1988 berikutan guaman sivil telah difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur oleh 11 orang ahli UMNO pada Jun 1987 (yang asalnya 12 orang tetapi seorang menarik diri, kumpulan ini kemudiannya dikenali sebagai UMNO 11) di mana mereka telah memohon suatu relif termasuk suatu pengisytiharan bahawa pemilihan calon yang menang semasa Perhimpunan Agung UMNO April 1987 sebagai bertentangan dengan perlembagaan parti, tidak sah dan dianggap terbatal, serta tidak mempunyai kesan.
Fakta-fakta yang telah dipersetujui menyatakan 30 cawangan tidak diluluskan dalam empat bahagian dan lain-lain. Satu perkiraan yang mudah menunjukkan bahawa jika perwakilan daripada 30 cawangan yang tidak diluluskan dalam empat bahagian tidak diambil kira dalam Perhimpunan Agung, keputusan pemilihan akan mewujudkan suatu jurang undi yang amat tipis antara pemenang dan calon yang kalah. Pada tahun itu, Dr Mahathir Mohamad menang tipis sebanyak 43 undi ke atas Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li), iaitu 761 berbanding 718 undi untuk jawatan Presiden UMNO.
Selepas beberapa siri perbicaraan yang mengambil masa selama tujuh bulan, kes tersebut telah dibicarakan di hadapan Hakim Harun Hashim di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 4 Februari 1988. Harun telah memutuskan bahawa di bawah undang-undang, beliau tiada pilihan melainkan mengisytiharkan UMNO sebagai pertubuhan yang tidak sah kerana wujudnya beberapa cawangan yang tidak didaftarkan dan dianggap tidak sah di bawah Akta Pertubuhan 1966.Dr Mahathir telah mendaftar satu pertubuhan baru dengan nama UMNO Baru pada 13 Februari 1988 (boleh lihat pada rujukan keratan akhbar di atas).terdapat perbezaan yang ketara antara logo dan bendera UMNO asal dan UMNO baru.KemudiannyaTengku Razaleigh telah menubuhkan parti serpihan UMNO, Semangat 46 selain berlakunya Krisis Perlembagaan Malaysia 1988.
Dengan kata lain UMNO asal telah mati pada 1988 dan telah dilahirkan semula sebagai UMNO baru hingga sekarang.Maksudnya usia UMNO sekarang adalah 29 tahun dan bukannya 71 tahun.Umur seseorang di kira dari tarikh lahir hingga tarikh semasa selagi mana dia hidup. Kalau dia dah meninggal,umurnya tidak di kira lagi.Jadi bagaimana dengan umur UMNO baru, adakah di kira dari tarikh penubuhannya yang baru atau tarikh penubuhan UMNO lama?Logikkah UMNO yang dilahirkan semula pada 1988 kini berusia 71 tahun.Ini adalah satu penyelewengan fakta yang amat jelas sehinggalah hari ini.Fikir-fikirkanlah.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s