PENGGUNAAN AGENT ORANGE OLEH TENTERA BRITISH DI TANAH MELAYU

Penggunaan Agent Orange di Vietnam pada tahun 1960 dan 1970-an adalah contoh utama kerosakan alam sekitar yang berleluasa dan kemudiannya memberi kesan kepada kesihatan tentera dan orang awam.Antara perkara yang tidak diketahui ialah peranan yang dimainkan UK dalam membangunkan herbisid berasaskan Agent Orange, termasuk pengaplikasiannya di Malaysia pada 1950-an.

Penggunaan Agent Orange (AO) dalam Vietnam oleh tentera AS pada 1960-an dan 70-an adalah kes yang didokumentasikan sebagai pencemaran alam sekitar yang disengajakan. Penggunaan racun rumpai AO bertujuan sebagai peluruh daun (defoliant) tetapi akhirnya menyebabkan kepada kesan kesihatan yang tidak diingini. Penggunaannya akhirnya menjurus kepada penciptaan Teknik Modifikasi Alam Sekitar  (ENMOD). Ia juga telah menyebabkan pembayaran pampasan kepada veteran Amerika Syarikat akibat kesihatan mereka yang terjejas disebabkan oleh pendedahan kepada defoliant yang tercemar dengan dioksin.

agent_orange_malaysia
Tentera British menyembur Trioxone daripada jentera bomba yang diubahsuai

AO berkait rapat dengan Amerika Syarikat tetapi peranan saintis Britain dan tentera dalam pembangunan,pengujian dan perlaksanaan 2,4,5-Trichlorophenoxyacetic asid (2,4,5-T) di dalam campuran yang sama dengan Agent Orange adalah kurang diketahui.

Agent Orange:Ciptaan British

Britain adalah negara pertama yang menggunakan 2,4,5-T dalam kapasiti tentera, yang terdahulu daripada Amerika Syarikat dalam menggunakan bahan yang toksik sama di Vietnam, walaupun pada skala yang lebih besar. Kerajaan British membantu Amerika Syarikat dalam pembangunan AO dalam keadaan tergesa-gesa untuk mencari defoliants dan herbisid yang berkesan untuk digunakan dalam persekitaran tropika, berkongsi penyelidikan dan kepakaran sejak Perang Dunia II.
Jerrom-Communist-propaganda-and-harmless-crop

Surat maklumbalas dalaman kerajaan UK tentang penggunaan herbisid sebagai senjata kimia di Tanah Melayu – Arkib Negara

Pencemaran 2,4,5-T dengan 2,3,7,8-Tetrachlorodibenzodioxin (TCDD – satu bentuk berbahaya dioksin) muncul daripada kekurangan kawalan dalam proses pengeluaran.Perkara ini tidak diketahui setelah bertahun-tahun selepas pengeluaran awal oleh syarikat British Imperial Chemicals Industries (ICI).

TCDD, pencemar organik berterusan adalah diketahui sebagai karsinogen (IARC Group 1) dan teratogen; ia boleh menyebabkan kerosakan hati, menyebabkan keguguran,ketidaknormalan congenital dan menyebabkan kesukaran pembelajaran dan chloracne kulit.

Pada tahun 1942, ICI membangunkan herbisid yang dikenali sebagai Trioxone, yang sama dengan AO kerana ia terdiri daripada 2,4,5-T (yang dicemari dioksin) dan asid 2,4-Dichlorophenoxyacetic (2,4-D). Trioxone telah diluluskan oleh Kementerian Pertanian UK untuk untuk kegunaan pertanian pada tahun 1947.

Darurat Tanah Melayu (“Malayan Emergency”)

Ketika pembangunan Trioxone, selepas Perang Dunia II di Tanah Melayu,penjajah British, telah menghadapi pemberontakan komunis disebabkan penafian hak sama rata dan hak dalam masyarakat Cina.The Malayan Emergency (darurat) adalah istilah kerajaan kolonial untuk konflik tersebut.MNLA memanggilnya Perang Pembebasan Kebangsaan Anti-British. Ladang-ladang getah milik penjajah dan industri perlombongan bijih timah telah ditekan dengan penggunaan terma darurat sejak mereka menghadapi kerugian yang tidak dilindungi oleh syarikat insurans Lloyd jika ia diisytiharkan sebagai peperangan.
Tentera pemberontak Malayan National Liberation (MNLA) dan penyokongnya hidup di dalam dan sekitar hutan tropika tebal. tentera British mengambil kira hutan yang tersedia dan bagaimana ia boleh mengawal serangan hendap dan usaha sabotaj oleh MPLA.

Pembangunan Trioxone, bersama-sama dengan herbisid lain, telah membawa perhatian seorang ketua UK angkatan tentera di Tanah Melayu Jeneral Harold Briggs pada tahun 1951. Ujian meluas dan penyemburan menggunakan kenderaan pemadam kebakaran yang diubahsuai telah diluluskan pada tahun 1952. Ini menyebabkan keseluruhan stok Trioxone dari ICI dibeli oleh pentadbiran yang dikendalikan oleh Melayu-UK.Laporan susulan akhirnya menunjukkan ia cara memotong rumput secara manual menggunakan tangan adalah lebih menjimatkan dan kerja penyemburan telah dihentikan.Untuk mengelakkan rasa malu akibat membeli kuantiti besar bahan kimia dengan harga yang mahal dan tidak berpotensi untuk digunakan,pentadbiran British yang diketuai oleh Sir Gerald Templer memutuskan untuk menyasarkan bekalan makanan pemberontak ‘yang sedang berkembang di bahagian-bahagian tidak boleh diakses daripada hutan.Penyemburan Trioxone dengan helikopter telah bermula pada Mac 1953.

Pada masa ini beberapa akhbar UK, seperti The Manchester Guardian,mengutuk penggunaan herbisid tersebut, dengan alasan bahawa ia umpama”senjata kimia”. Bahagian dalaman kerajaan British membuat kenyataan rasmi dengan menolak kebimbangan ini sebagai “propaganda Komunis” dan kerajaan mendakwa Trioxone dan herbisid lain yang telah diuji dan digunakan ialah tidak berbahaya kepada k manusia dan haiwan. Walau bagaimanapun, tiada ketoksikan atau kajian kesan jangka panjang pada alam sekitar telah dijalankan ke atas Trioxone sebelum penggunaannya.Sehinggalah pada 1957 saintis mendapati bahawa TCDD sentiasa terhasil sebagai bahan cemar dalam pengeluaran 2,4,5-T walaupun begitu, penyelidikan tidak mendapat bukti yang mencukupi ke atas implikasi alam sekitar dan kesannya pada kesihatan.

Legasi Dioksin, tragedi transatlantik

Ahli botani US Arthur Galston yang menemui kebolehan persisten dan ketoksikan TCDD dalam Trioxone dan AO pada alam sekitar.Beliau melobi untuk penyelidikan yang akhirnya berakhir penggunaan AO pada tahun 1971.Bencana industri Seveso pada tahun 1976, dan peningkatan jumlah aduan kesihatan dari veteran AS yang berkhidmat di Vietnam,mendorong kepada penyelidikan lebih lanjut tentang risiko daripada pendedahan TCDD .

Perkara yang sering diabaikan daripada Agent Orange dan sorotan cerita TCDD kesan toksiknya dan bahaya pada alam sekitar, ujian dan pemantauan bahan-bahan yang dibangunkan untuk kegunaan ketenteraan.

Tidak seperti di Vietnam di mana Amerika Syarikat, Vietnam dan kajian bebas telah dijalankan ke atas pencemaran yang berterusan laman di selatan negara ini, tidak ada sebarang kajian mengenai veteran yang mengendalikan Trioxone,di hutan Malaysia atau penduduk tempatan yang mungkin terjejas.

kredit kepada   InfoPestisid

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s